Område og definitioner
§ 1. Denne bekendtgørelse omfatter kosttilskud. Kosttilskud kan kun sælges eller på anden måde overgives til forbrugeren i færdigpakket form.
Stk. 2. Bekendtgørelsen finder ikke anvendelse på lægemidler, jf. lægemiddellovens § 2.
§ 2. Ved kosttilskud forstås i denne bekendtgørelse fødevarer, der
1) har til formål at supplere den normale kost,
2) er koncentrerede kilder til næringsstoffer eller andre stoffer med en ernæringsmæssig eller fysiologisk virkning, alene eller kombinerede, og
3) markedsføres i dosisform, f.eks. kapsler, pastiller, tabletter, piller og andre lignende former, pulverbreve, væskeampuller, dråbedispenseringsflasker og andre lignende former for væsker og pulvere beregnet til at blive indtaget i mindre afmålte mængder.
Sammensætning
§ 3. Kun de vitaminer og mineraler, der er opført i bilag 1, kan anvendes til fremstilling af kosttilskud og kun i de mængder, der ligger indenfor grænseværdierne.
Stk. 2. Fødevarestyrelsen kan i særlige tilfælde, når forholdene taler herfor, meddele dispensation fra de i stk.1 nævnte grænseværdier.
§ 4. Kun de kilder til vitaminer og mineraler, der er anført i bilag 2 kan anvendes ved fremstilling af kosttilskud.
Stk. 2. For de stoffer, der er omfattet af denne bekendtgørelse, og for hvilke der er fastsat renhedskriterier i henhold til Positivlisten2), gælder de i Positivlisten fastsatte renhedskriterier.
Anmeldelse
§ 5. Produkter, der ønskes markedsført som kosttilskud, skal anmeldes til den lokale fødevareregion. Anmeldelsen sker ved, at den ansvarlige for første afsætning i Danmark senest samtidig med markedsføring indsender en model af den mærkning, der anvendes for varen.
Stk. 2. For kosttilskud med andre indholdsstoffer end vitaminer og mineraler skal der herudover indsendes oplysning om produktets formål og sammensætning, herunder koncentrationsforhold og fremstillingsmetoder. For vegetabilske og animalske kilder skal det desuden oplyses, hvilken del af planten eller dyret der er anvendt, samt ekstraktionsforhold.
Stk. 3. Tilsætningsstoffer, der anvendes i kosttilskud, skal være godkendt i henhold til reglerne i bekendtgørelse om tilsætningsstoffer til fødevarer.
Stk. 4. Alle ændringer i de anmeldte oplysninger samt tilbagetrækning af produkter fra markedet skal meddeles den lokale fødevareregion.
Mærkning og markedsføring
§ 6. Kosttilskud skal være forsynet med følgende oplysninger:
1) varebetegnelsen kosttilskud,
2) navnet på de kategorier af næringsstoffer eller stoffer, der kendetegner produktet, eller en angivelse af arten af disse næringsstoffer eller stoffer,
3) såvel det danske som det latinske navn, herunder author navn, for ingredienser bestående af droger,
4) den anbefalede daglige dosis,
5) en advarsel om ikke at indtage en højere dosis end den angivne anbefalede daglige dosis,
6) en angivelse af, at kosttilskud ikke bør træde i stedet for varieret kost,
7) en angivelse af, at produkterne bør opbevares uden for små børns rækkevidde, og
8) påskriften »Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes af gravide eller børn under 1 år«, medmindre andet er fastsat af Fødevarestyrelsen, f.eks. i form af en dispensation.
Stk. 2. Kosttilskud skal herudover opfylde de generelle mærkningsbestemmelser.
Stk. 3. Fødevarestyrelsen kan i særlige tilfælde, når forholdene taler herfor, meddele dispensation fra stk.1, nr. 3.
§ 7. Mængden af de næringsstoffer eller stoffer med en ernæringsmæssig eller fysiologisk virkning, som kosttilskuddet indeholder, skal anføres i mærkningen i numerisk form. De enheder, der skal benyttes for vitaminer og mineraler, er anført i bilag 1.
Stk. 2. Mængden af de anførte næringsstoffer eller andre stoffer skal angives i forhold til den i mærkningen anbefalede daglige dosis.
Stk. 3. De i stk. 1 og 2 nævnte værdier skal være gennemsnitsværdier fastsat på grundlag af producentens analyse af produktet.
Stk. 4. Oplysninger om vitaminer og mineraler skal ligeledes angives i procent af de referenceværdier for anbefalet daglig tilførsel (ADT), der er anført i bilag 3. Procentdelen kan tillige angives grafisk.
Stk. 5. For de vitaminer og mineraler, anført i bilag 3, hvor der ikke er fastlagt ADT, anføres »ikke fastlagt« i stedet for procentdelen af ADT.
§ 8. Det er ikke tilladt ved mærkning og præsentation af samt reklame for kosttilskud at anføre eller antyde, at en afbalanceret og varieret kost generelt ikke kan give tilstrækkelige mængder næringsstoffer.
Straffebestemmelser
§ 9. Med bøde straffes den, der overtræder § 1, stk. 1, og §§ 2-8 i denne bekendtgørelse.
Stk. 2. Straffen kan stige til fængsel i indtil 2 år, hvis overtrædelsen er begået forsætligt eller ved grov uagtsomhed, og der ved overtrædelsen er
1) forvoldt skade på sundheden eller fremkaldt fare herfor, eller
2) opnået eller tilsigtet en økonomisk fordel for den pågældende selv eller andre, herunder ved besparelser.
Stk. 3. Der kan pålægges selskaber m.v. (juridiske personer) strafansvar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel.
Ikrafttræden og overgangsbestemmelser
§ 10. Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. januar 2010.
Stk. 2. Samtidig ophæves bekendtgørelse nr. 683 af 21. juli 2003 om kosttilskud.
Stk. 3. Kosttilskud, der opfylder kravene i bilag 3 til ADT for voksne samt børn fra 11 år og derover i bekendtgørelse nr. 683 af 21. juli 2003, kan sælges til og med den 30. oktober 2012.
Fødevarestyrelsen, den 15. december 2009
Esben Egede Rasmussen
/ Anette Flensborg
Bilag 1
Vitaminer og mineraler, der kan anvendes ved fremstilling af kosttilskud
|
Bilag 2
Kilder til vitaminer og mineraler, der kan anvendes ved fremstilling af kosttilskud
|
|
Bilag 3
Vitaminer og mineraler, som kan deklareres, og den anbefalede daglige tilførsel (ADT)
|
1) 1 retinolækvivalent (RE) =1 µg retinol eller 2 µg β-caroten fra kosttilskud eller 12 µg β-caroten fra kosten.
2) 1 alpha-tocopherolækvivalent (alpha-TE) = 1 mg D-alpha-tocopherol.
3) 1 niacinækvivalent (NE) = 1 mg niacin eller 60 mg tryptophan.